I anledning af en biskoppelig studietur

Af Torsten Dam-Jensen, Sognepræst i Osted-Allerslev, lagt på inif.dk d.1. Juli 2012.
Hvad ville mon reaktionerne være, hvis afholdsbevægelsen arrangerede en studietur til München under oktoberfesten for at blive klogere på, hvordan man begrænser ølforbruget i den danske befolkning? Eller hvis man tog til Ukraine eller Kina for at studere, hvordan man dér tackler menneskerettighederne på eksemplarisk vis? Jeg tror, at de fleste ville ryste på hovedet i vantro over slige tiltag.

Biskoppen over Roskilde stift, Peter Fischer-Møller, er p.t. med sine provster på en studierejse
af seks dages varighed til Istanbul. Rejsens formål: at lade sig inspirere, så folkekirkelige menigheder kan blive bedre til at etablere og udvikle dialog med muslimske menigheder og borgere i Roskilde stift.

Biskoppen og hans nærmeste medarbejdere har ifølge de oplysninger, som enhver har kunnet læse på Roskilde stifts hjemmeside, med økonomisk støtte fra stiftsudvalget vedrørende religionsmøde og mellemkirkelige forhold været til møde med flere islamiske teologer, helt almindelige tyrkiske familier, men også med den ortodokse og katolske kirkeleder i Istanbul samt en luthersk præst.

Jeg forstår ikke helt, hvorfor den højere gejstlighed i Roskilde Stift tager til Istanbul for at lære noget om, hvordan religionsmødet skal gribes an. Hverken Istanbul eller resten af Tyrkiet er mig bekendt berømt for sin religiøse tolerance og mangfoldighed.

Faktisk forholder det sig stik modsat. Tyrkiet står på Åbne Døres liste over lande, hvor religionsfriheden er truet. De tyrkiske kristne, som udgør blot 0,1 procent af landets befolkning, er udsat for diskrimination og angreb. En rapport om krænkelse af menneskerettigheder dokumenterer 12 angreb mod kristne i 2011, herunder begivenheder, hvor personer er blevet banket i Istanbul for deres tro, kirkemedlemmer blevet truet, og kirkebygninger angrebet, uden at voldsudøverne er blevet tiltalt. Jeg har med egne øjne set, hvordan kirker må ansatte vagter til beskyttelse – hvordan patriarkatet i Konstantinopel må gemme sig bag høje mure og pigtråd, og hvordan gamle byzantinske kirker vandaliseres.

Jeg er sikker på, at biskoppen kan give en dum landsbypræst som mig en god forklaring, så jeg kan forstå, hvorfor Istanbul er et indlysende mål for en studierejse til inspiration, når religionsmødet i Danmark skal implementeres. Indtil da har jeg nærmest opfattelsen af, at studieturen kun kan have til formål at lære, hvordan man ikke skal gribe det an.

Torsten Dam-Jensen,
Sognepræst i Osted-Allerslev,
Byvejen 30 A, Osted,
4320 Lejre.